Toen het donker was – theaterspel

Wachtlijst

Alle voorstellingen van ‘Toen het donker was’ zijn uitverkocht. U kunt inschrijven op de wachtlijst voor het Openlucht Theaterspel Toen het donker was.

Wij willen graag zoveel mogelijk mensen helpen alsnog aan kaartje te bemachtigen, daarom zijn we met deze wachtlijst gestart. U kunt hieronder aangeven wat uw voorkeur is.

Indien er kaarten vrijkomen zullen wij deze op volgorde van de wachtlijst aanbieden.

Vul de wachtlijst hier in.

Harmonie EMM Budel presenteert

Openlucht theaterspel: “Toen het donker was”

Een op waarheid gebaseerd Openlucht Theaterspel over de “Zes van Dorplein”

In het weekend van 7 september 2024 organiseert Harmonie EMM Budel een groots openlucht theaterspektakel getiteld: “Toen het donker was”. Dit op waarheid gebaseerd openluchtspel verhaalt de vreselijke gebeurtenissen op 5 september 1944 (beter bekend als ”Dolle Dinsdag”) waarbij zes jonge verzetsstrijders door Duitse SS-soldaten worden vermoordt na het laten ontsporen van een trein.
Dit groots opgezette openlucht theaterspel combineert toneel, zang en filmbeelden en wordt muzikaal ondersteund door harmonie EMM Budel.

Het openlucht spel wordt op zaterdag 7 september 2024 uitgevoerd nabij “De Cantine” in Budel-Dorplein. Bij voldoende belangstelling worden er ook voorstellingen voorzien op vrijdag 6 september en zondag 8 september 2024.

Het waargebeurde verhaal: de tijd stond even stil op Dolle Dinsdag in Dorplein

Na 4 zware oorlogsjaren lijkt begin september 1944 de vrede heel dichtbij; de geallieerden zouden immers vanuit België de grens met Nederland zijn overgestoken. Dit nieuwsbericht van de toenmalige minister president is de aanleiding voor paniek en chaos onder de Duitse bezetter en haar handlangers, mede door acties van lokale verzetsstrijders. Dinsdag 5 september 1944 gaat dan ook de boeken in als “Dolle Dinsdag”. In het relatief rustige Budel-Dorplein leidt dit tot een tragedie; zes jonge mannen worden op brute wijze door de bezetter vermoord nadat zij in de ochtend van die bewuste 5 september nabij de zinkfabriek een trein met SS-ers laten ontsporen.
Het adembenemende muziektheaterspel “Toen het donker was” is 80 jaar na dato een eerbetoon aan deze zes jongens die hun leven gaven voor de vrijheid. Het onderwerp is nog steeds relevant want het laat zien dat vrijheid vaak ten koste gaat van grote persoonlijke offers. In dit op waarheid gebaseerde openlucht muziektheaterspel wordt invoelbaar gemaakt wat oorlog en onvrijheid met mensen doen, zowel in positieve zin (verzet en saamhorigheid) als in negatieve zin (moedeloosheid en grijpen naar geweld).

Gezocht: Acteurs en figuranten

Voor het openlucht theaterspel “Toen het donker was” zoekt harmonie EMM nog ongeveer 50 acteurs en figuranten (met en zonder ervaring) in alle leeftijdscategorieën. Inmiddels is al een aanzienlijk aantal aanmeldingen ontvangen. Wees er dus snel bij ! De repetities starten mei 2024. Aanmelden kan o.v.v. naam, leeftijd, telefoonnummer per e-mail op info@harmonie-emm.nl.